Actueel

  • Camino Schiermonnikoog Münster(De) 2025
  • Kloosterpad Groningen 2025

Camino Schiermonnikoog Münster 2025.

We zijn al 3 jaar bezig met de voorbereiding van deze nieuwe Jacobspad en Camino vanuit Schiermonnikoog naar Münster in Duitsland. Maar liefst 24 etappes met een totale lengte van 480 km. Met 13 etappes door Groningen en 11 door Duitsland. Münster is met de hier rechts afgebeelde indrukwekkende Lambertikirche weer een knooppunt van Pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella maar ook naar Rome. We hebben al overleg gehad met het St. Jacobspad Uithuizen Hasselt en het Landelijk St. Jacobsgenootschap en de Duitse tak van Jacobswege en er liggen geen belemmeringen meer om deze route in het voorjaar van 2025 te lanceren. Op dit moment werken we met een groep testwandelaars om alle etappes te controleren. Pelgrimeren in Groningen krijgt met deze Camino een hele nieuwe dimensie aan het rijke aanbod aan Pelgrimswandelingen in onze Provincie. We werken nauw samen met de Stichting Het Stille Goud een NPG Toukomst project om het bezinningstoerisme te stimuleren in onze provincie.

De indrukwekkende Lambertikirche in Münster knooppunt van Pelgrimswegen naar Santiago de Compostella en Rome en tevens eindpunt van deze Camino

Kloosterpad Groningen 2025.

Het zoemt al flink rond maar in het voorjaar van 2025 komen we ook met het Kloosterpad Groningen langs alle 34 voormalige kloosters in Groningen. Dat enorme aantal verbaast iedereen en en dat heeft ook wel te maken dat de meeste kloosters verdwenen zijn. De route laat het kloosterleven van de middeleeuwen weer gedeeltelijk herleven en beleven. De kloosters hebben aan de bakermat van de Groninger beschaving gestaan en dat wordt tijdens de 23 etappes steeds meer onderweg duidelijk; overal zijn namelijk nog sporen van deze geschiedenis aanwezig. Ook het klooster van Schiermonnikoog is in de route opgenomen omdat daar nog het oorspronkelijk kloosterleven nog wordt beoefend en Schiermonnikoog hoort ook een beetje bij Groningen zeker als je een blik de kaart werpt. De beide kloostermusea van Ter Apel ( zie foto hieronder) en Aduard vervullen een belangrijke rol in de route alsmede ook het Bezoekerscentrum van Klooster Yesse in het buurtschap Essen bij Haren.

We zijn met testwandelaars bezig de uitgezette etappes met een totale lengte van 465 km te controleren na een voorbereidingsperiode van 3 jaar. Naast de kloosters vervult het prachtige Groninger landschap en de vele middeleeuwse kerken een belangrijk rol in de etappes. De provincie Groningen heeft het meeste cultuurhistorie van alle provincie ( Atlas Nederlandse Gemeenten) en het wordt hoog tijd om deze rijkdom voor het “voetlicht” te brengen. We werken ook hierin nauw samen met de Stichting Het Stille Goud een NPG Toukomst project om het bezinningstoerisme te stimuleren in onze provincie.

Reacties zijn gesloten.