Landschapstypen

Gevarieerd landschap.

Groningen kent enorm veel landschapstypen.

  • Noord Groningen; polder, dijken en kwelders aan de zeekant en wierdenlandschappen erachter.
  • Midden Groningen Meren en Veengebieden
  • Westerwolde; stroomgebied Ruiten Aa.

Noord Groningen

Noord Groningen heeft een uniek en eeuwenoude structuur die nog erg goed te herkennen is in het landschap. Noord Groningen was eeuwenlang een deltagebied waarbij het water van de zee tot aan de stad Groningen reikte.  Grote brede rivieren en honderden opgeworpen wierden kenmerk(t)en het landschap. Op bijna elke dorpswierde werd een kerk gebouw nadat er ringdijk werden aan gelegd en de feith (zoet water vijver) op de wierde  overbodig werd. De huidige kustlijn in Groningen is ca 90 km. Ongeveer 45 km daarvan is opgenomen in de Pelgrimswandelingen. In Noord Groningen treft u een een waddenkust met een unieke biotoop en een schitterende uitgestrekte desolate kwelderlandschap met een onovertroffen stilte.

Midden Groningen.

Midden Groningen het overgangsgebied tussen het Drents plateau en het wierden landschap en de kust  In dit middengebied liggen veel meren die gevoed worden met  kwelwater van het Drents plateau: Leekstermeer, Paterswoldsemeer, Zuidlaardermeer, Schildmeer en nog een paar kleinere meren. Het kenmerkt zich ook door ontgonnen veengebieden met kaarsrecht wegen en afwateringskanalen.  Het Westerkwartier kenmerkt zich weer door de typische houtwallenstructuur van de akkers en weilanden.

Westerwolde.

Langs de Oostkant van de provincie is er weer een heel ander landschaptyp dat voor al gevormd is door moerassen en het rivierlandschap van de Ruiten Aa.

 

Reacties gesloten.